U bevindt zich hier: Oorsprong
Terug naar: Startpagina
Algemeen: Antwoordformulier Contact Copyrights Info slechtzienden Links Overzicht en navigatie Updates Webmaster

Zoeken naar:

Oorsprong

De Stichting Orgelfonds Mooy is op 12 december 1967 opgericht op initiatief van drs. W. (Wilhelm) Mooy, apotheker te Apeldoorn ter nagedachtenis van zijn broer Anton J.C. Mooy die van 1917 tot 1941 organist was van de Sint Joriskerk te Amersfoort. Wilhelm Mooy heeft de Stichting Orgelfonds Mooy bij testament benoemd tot enig erfgename. Hij is op 3 juli 1985 te Apeldoorn overleden. De Stichting Orgelfonds Mooy is statutair gevestigd te Apeldoorn.

Anton Jacobus Cornelis Mooy, beter bekend als A.J.C. Mooy of Mooij, (Amsterdam, 23 september 1878 - Amersfoort, 16 december 1941) was een Nederlands organist en componist.
Hij was zoon van orgelstemmer Wijnand Cornelis Mooy/Mooij en Meijntje de Graaff en was getrouwd met Jannetje Barendina Molenaar (1889-1927). Zoon Arie Mooy (Adriaan Klaas) was Engelandvaarder.

Hij kreeg zijn orgelopleiding aan het Amsterdams Conservatorium. Hij werd vervolgens organist bij de Lutherse gemeente in Zaandam (1901-1904). In 1904 heeft hij gesolliciteerd bij de Oosterkerk Amsterdam maar de voorkeur ging uit naar Evert Cornelis. Vanaf 1904 gaf hij leiding aan de Maatschappij tot Bevordering der Toonkunst in Den Helder, maar was tevens organist bij de Hervormde gemeente in Ouderkerk aan de Amstel. Hij gaf concerten (ook op piano), voornamelijk in Noord-Holland.

Vanaf 1917 was hij organist van de Sint-Joriskerk te Amersfoort. Hij was er ook jarenlang directeur van de muziekschool en leider van een koor.

Naar aanleiding van een val tijdens het bladschoon maken van zijn dak, werd hij opgenomen in een ziekenhuis, waar hij aan zijn verwondingen overleed. Hij werd begraven op de Begraafplaats Soesterkwartier.

Werken (alle genoemd in de Letzergids):
- Fuga’s voor klavier
- Fantasia en fuga voor strijkorkest
- Idylle voor strijkorkest
- Fantasie en fuga in D majeur voor orgel
- Cantate over evangelisch gezang 211 voor sopraan, koor en orkest
- Hij schreef ook enkele kinderoperettes.

(bron: Wikipedia)

Afbeelding: Speeltafel St. Joriskerk -